Herdenking April-meistakingen 1943

Tachtig jaar geleden, op 29 april 1943, begon bij Machinefabriek Gebr. Stork & Co in Hengelo een staking tegen de gedwongen arbeidsinzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze staking verspreidde zich razendsnel over heel Nederland. Dit feit wordt op indrukwekkende wijze en op diverse manieren herdacht. Natuurlijk en vooral in Hengelo, maar ook landelijk.

De April-meistaking is begonnen in Hengelo. Daarmee is de staking voor de Hengelose identiteit bepalend geworden en heeft het Hengelo een unieke plek in de geschiedenis van de 2e Wereldoorlog gegeven. Het initiatief groeide uit naar stakingen van landelijke betekenis met naar schatting 500.000 deelnemende stakers. De landelijke betekenis van de staking zit in het feit dat april-mei ook een keerpunt in de oorlogsjaren is geweest. Nederlanders hadden genoeg van de terreur en willekeur en kwamen in feite in opstand. De Duitse bezetting belandde vanaf dat moment in een fase van verharding. Als gevolg hiervan kreeg het verzet in Nederland een sterke impuls.

Verbinding activiteiten

Het onderwerp leeft erg in Hengelo. In 2019 is op het Industrieplein ten zuiden van het station een monument ter nagedachtenis aan deze staking onthuld. Ieder jaar wordt daar de staking herdacht. Omdat het dit jaar 80 jaar geleden is dat de staking plaatsvond hebben het lokaal comité April-meistakingen 1943, de landelijke Stichting April-meistakingen 1943, Gemeente Hengelo, Museum Hengelo, de Storkiaan, Stichting Erfgoed Hengelo, theatergroep Barst, Stichting Behoud Erfgoed Stork, in afstemming met Stichting Bernhards Ontmoeting, en De Vergeten Twentse Lente van Johanna ter Steege de handen ineengeslagen en is er een veelzijdig en uitgebreid programma ontstaan. Het Hengeloos comité, die in nauw contact staat met de stichting landelijke herdenking April-meistakingen 1943, coördineert al deze activiteiten.

Hans de Gruil, coördinator van het comité: “Het Hengeloos comité heeft zich tot doel gesteld om al deze initiatieven met elkaar te verbinden zodat er een prachtig en krachtig programma ontstaat om de 80-jarige herdenking op een waardige manier te eren en uit te dragen. Het doel is zoveel mogelijk mensen uit Hengelo en Twente te bereiken en betrekken”. Het comité heeft de maand april uitgeroepen tot “April de maand van de April-meistakingen 1943”. De activiteiten vinden plaats in Hart van Zuid en de binnenstad. Zoveel mogelijk wordt samenwerking gezocht met culturele organisaties en maatschappelijk betrokken bedrijven en organisaties. Het eerste initiatief gaat al van start op 9 maart met de première van de film van theatergroep Barst “Er hoeft er maar één te beginnen”.

Bekijk hier het overzicht van activiteiten (deze lijst is nog niet compleet)

Financiële ondersteuning

De gemeente Hengelo heeft € 80.000 beschikbaar gesteld om bestaande én nieuwe initiatieven te ondersteunen die de 80-jarige herdenking versterken. Bekijk hier de aanvraagprocedure voor een financiële bijdrage. 

Ontvang maandelijks een nieuwsbrief met het laatste nieuws van Uit in Hengelo. Uitschrijven kan op elk moment via een link onderin de nieuwsbrief. 

Abonneer je op onze nieuwsbrief