Herdenking April-meistakingen 1943

Tachtig jaar geleden, op 29 april 1943, begon bij Machinefabriek Gebr. Stork & Co in Hengelo een staking tegen de gedwongen arbeidsinzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze staking verspreidde zich razendsnel over heel Nederland. Dit feit werd op indrukwekkende wijze en op diverse manieren herdacht. Natuurlijk en vooral in Hengelo, maar ook landelijk.

Er hoeft er maar één te beginnen…Dat is in één zin het verhaal van de April-meistakingen van 1943. Honderdduizenden Nederlandse riskeerden hun leven door op te staan tegen de Duitse bezetter. Het is de grootste verzetsdaad in Europa en een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. Je leest meer over de April-meistakingen op www.erhoeftermaareentebeginnen.nl .

Het doel was om in 2023 zoveel mogelijk mensen uit Hengelo en Twente te bereiken en alle initiatieven en activiteiten met elkaar te verbinden. De reden dat Hengelo Promotie was betrokken bij de samenwerking en het ondersteunen van het lokale comité. De gemeente heeft een financiële bijdrage beschikbaar gesteld voor de organisatie, promotie en financiële ondersteuning van alle initiatieven rondom de herdenking. De coördinatie en uitvoering lag hiervoor bij Hengelo Promotie.

Campagne

Om maximaal aandacht te krijgen voor de herdenking is er een overkoepelende campagne gestart: Er hoeft er maar één te beginnen…Op deze manier werden alle initiatieven met elkaar verbonden. Zo is er een website ontwikkeld, zijn sociale media kanalen ingericht, werd er een campagne op de CenterCom borden gevoerd en is er via advertenties en verdere on- en offline uitingen volop aandacht gevraagd voor de herdenking. Ook was Hengelo Promotie verantwoordelijk voor de financiële ondersteuning van bestaande en nieuwe initiatieven rondom de herdenking.

Ontvang maandelijks een nieuwsbrief met het laatste nieuws van Uit in Hengelo. Uitschrijven kan op elk moment via een link onderin de nieuwsbrief. 

Abonneer je op onze nieuwsbrief