Zien & Doen

Watermolen Olde Meule

Watermolen Olde Meule
Olde Meulenweg 2
7554 RL Hengelo

De watermolen staat bij de stuw die ooit de grachten van de vroegere havezate Oldemeule op peil hield. De eerste bekende eigenaren waren de graven van Bentheim, zij gaven de molen, de ‘Ole Mole’, uit als leengoed.

De molen was in de loop der eeuwen in handen van de adellijke families Van Bevervoorde (1334 – 1684) en Von Münchhausen (1684 – 1804). Daarna wisselde de molen verschillende malen van eigenaar en behoorde vanaf 1880 tot het huis Twickel. Sinds 1971 is de molen in bezit van de gemeente Hengelo.

Het huidige molengebouw dateert uit 1690. De heer op Het Hooge Huys te Oldenmeulen, Joost Christoffel van Beverforde, drost van Diepenheim en eigenaar van de havezate Oldemeule, en zijn vrouw Judith van Coverden lieten de molen in dat jaar herbouwen. Een gevelsteen memoreert de gebeurtenis, de wapens van de families van Bevervoorde en van Coverden op de plaquette zijn helaas beschadigd. Het gebouw is opgetrokken in vakwerk met gedeeltelijk bakstenen wanden en gedeeltelijk een planken bekleding.

De molen is een officiële trouwlocatie van de Gemeente Hengelo en wordt tevens gebruikt voor molenaarscursussen
Van april tot november:

Elke 1e en 3e zondag van de maand: van 12.00 – 16.00 uur (en op afspraak)

 Deze website gebruikt cookies

Deze website respecteert de privacy van alle gebruikers en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken je gegevens om de bestellingen zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Voor het overige zullen wij deze gegevens uitsluitend gebruiken met jouw toestemming. Deze website waarborgt en respecteert je privacy, onder andere door naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen