Zien & Doen

Wandelroute Tuindorp Hengelo

Wandelroute Tuindorp Hengelo
Markt 8
7551 CG Hengelo

De industriële geschiedenis van Hengelo gaat terug tot het midden van de negentiende eeuw. Voor die tijd was er niet meer dan een dorp. De komst van spoorwegen en initiatiefrijke ondernemers waren de sleutels tot succes.

De Tuindorproute brengt je in een prachtig stukje Hengelo; de wijk Tuindorp ‘t Lansink. Als één van de eerste fabrikanten in Nederland vond C.T. Stork dat zijn verantwoordelijkheid verder ging dan ondernemen in enge zin. Hij stichtte al in 1867 de ‘Hengelosche Bouwvereniging’ en gaf hiermee de aanzet tot het denken over goede arbeiderswoningen. Het waren zijn zoons die het plan in 1910 ten uitvoer brachten.

De inspiratie voor het tuindorp ontleenden de gebroeders Stork aan voorbeelden in Engeland. Het moest een wijk worden met verschillende woningtypen, grote tuinen en openbare parkjes. Door variatie van duurdere en goedkopere woningen kon de wijk een afspiegeling van de fabrieksbevolking worden. Arbeiders, bazen, ingenieurs en klerken, tezamen de Storkfamilie vormend, zouden kriskras door elkaar wonen. Het kapitaal voor de wijk werd bijeengebracht door de firma’s Stork, Dikkers & Co en de Nederlandse Katoen Spinnerij. De Amsterdamse architect Karel Muller maakte het ontwerp voor het tuindorp. Na de aankoop van de grond waarop boerderij ‘Het Lansink’ gelegen was, kon vrijwel aansluitend aan de fabrieksterreinen van Stork en Dikkers met de bouw worden begonnen. De opzet van het tuindorp voorzag in alle voor een dergelijke wijk noodzakelijke voorzieningen. Sinds 2003 is Tuindorp ’t Lansink een beschermd stads- en dorpsgezicht.

Haal de route op bij Hengelo Promotie of download de Tuindorproute  meteen.Deze website gebruikt cookies

Deze website respecteert de privacy van alle gebruikers en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken je gegevens om de bestellingen zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Voor het overige zullen wij deze gegevens uitsluitend gebruiken met jouw toestemming. Deze website waarborgt en respecteert je privacy, onder andere door naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen