Berichten

Tuindorproute

Tuindorproute

De herfst is aangebroken, dus tijd voor een mooie wandeling. Ga terug in de tijd met een bezoek aan de wijk Tuindorp ’t Lansink. Loop met deze wandelroute door dit prachtige stukje Hengelo. De wijk is uniek met verschillende woningtypen, hofjes en het vele groen. De wijk is sinds 2003 een beschermd stads- en dorpsgezicht. De complete route is af te halen bij Hengelo Promotie of te downloaden via deze site. 

De route start bij Hengelo Promotie, Markt 8. Via Museum Hengelo en Pathé ga je naar de Jacob Catsstraat, waar je de oude Bibliotheek uit 1928 ziet. Dat hij hier staat is een compromis tussen C.F. Stork (hij wilde de bibliotheek in Tuindorp) en de gemeente (die wilde hem in het centrum).

Oude bibliotheek aan de Vondelstraat

Vervolgens loop je langs de mooie gevels in de Vondelstraat naar het oude Hazemeijer complex aan de Tuindorpstraat. Hier kan je een rondje lopen over het oude fabrieksterrein.

Een eindje verderop kom je aan in Tuindorp ’t Lansink. Vanaf hier vervolg je de Lansinkweg tot je op een gegeven moment een hofje van tien arbeiderswoningen ziet. Hier is goed te zien hoe woningen voor arbeiders en hoger personeel door elkaar werden gebouwd. Iets verder zie je het C.T. Storkplein, het centrum van Tuindorp ’t Lansink. De gebouwen aan dit plein zijn gebouwd tussen 1911 en 1929. Het statige plein moest het hart worden van een woonkolonie, die indertijd nog helemaal door fabrieken van de stad was gescheiden.

Museum Oyfo

Ook kom je tijdens de route langs het Oyfo die gevestigd is in de oude Wilhelminaschool. De firma Stork was één van de eerst bedrijven in Nederland met een eigen fabrieksschool. Jonge arbeiders werden er geschoold in alle processen en disciplines die golden binnen het bedrijf. De centrale hal met trappenhuis heeft mooie glas-in-loodramen.  Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend. En zeker de moeite waard voor een bezoekje.

Foto van Fotoarchief Stork – Historisch Centrum Overijssel

Station Hengelo

Tot slot loop je op het einde van de route het station van Hengelo tegemoet. Dit was vroeger al een belangrijk knooppunt. Het eerste station werd in 1866 in gebruik genomen, tot aan het eind van de 19e eeuw het spoorwegnet werd opgehoogd en Hengelo een nieuw station kreeg. Helaas is dit bouwwerk in 1944 bij het bombardement verwoest. Alleen de indrukwekkende perronoverkapping heeft men kunnen restaureren. De route eindigt weer op het marktplein.

Praktische informatie

Naast de bezienswaardigheden hierboven is er nog vééél meer te ontdekken tijdens de wandelroute. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur. Kom de Tuindorproute, inclusief uitleg over de bezienswaardigheden, gratis ophalen in onze winkel aan Markt 8. Of download hem hier.

Deze website gebruikt cookies

Deze website respecteert de privacy van alle gebruikers en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken je gegevens om de bestellingen zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Voor het overige zullen wij deze gegevens uitsluitend gebruiken met jouw toestemming. Deze website waarborgt en respecteert je privacy, onder andere door naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen