Berichten

Spoorfietsen Hengelo

Spoorfietsen Hengelo

Spoorfietsen

Waar vroeger de stoomtreinen van de GOLS en de kolentransporten over het schaddenspoor richting Duitsland reden kun je nu zelf spoorfietsen over deze echte treinrails. Rij langs overwegen, bruggen en sluis en proef de sfeer van vroeger. Het ene moment rij je nog in de stad langs de Kuipersdijk om het volgende moment al een brug te passeren over een weg of ruim 8 meter boven het water van het Twentekanaal. Het spoorfietsen is weer mogelijk vanaf 10 april. Maar er wordt al gewerkt om alles gereed te maken voor het nieuwe seizoen. En is er een leuk nieuwtje.

Blauwe Engel treinstel 180 keert terug naar Hengelo

Na meer dan 17 jaar keert de Blauwe Engel 180 terug naar Twente. Het treinstel is oorspronkelijk onder het nummer 73 gebouwd door Allan in Rotterdam en maakte deel uit van een serie van 76 exemplaren. Bij de bouw van deze treinstellen is ook de Twentse industrie betrokken, zo leverde Heemaf elektromotoren voor de tractie en werd een deel van de bekleding betrokken van de
Hengelose Trijpweverij. De Blauwe Engelen hebben inmiddels een iconische status bereikt, een zusje van dit exemplaar is eigendom van Het Spoorwegmuseum in Utrecht. Die is in 2017 ingezet als decorstuk bij de theatervoorstelling “Het verzet kraakt” in Almelo en heeft toen veel enthousiasme losgemaakt. De treinstellen zijn op alle reguliere spoorlijnen in Twente een vertrouwde verschijning geweest, zelfs op een aantal goederenlijnen zijn ze incidenteel te zien geweest. Op de lijn Almelo – Mariënberg is het laatste exemplaar nog in 2002 ingezet. Treinstel 180 reed op die lijn in 2001 haar laatste diensten, maar raakte toen door een motorbrand beschadigd. Het heeft toen tot januari 2003 in Hengelo gestaan en is toen naar Haarlem vervoerd.

Oude foto Blauwe Engel van het Utrechts Archief

Wanneer?

Het treinstel zal op zaterdag 7 maart, met inzet van kraanwagens v naar Almelo worden gebracht, de draaistellen gaan rechtstreeks naar Hengelo. Maandagochtend worden de bakken van het treinstel in Hengelo gelost en weer op de draaistellen gehesen. Vervolgens zal in een maand tijd in de afleveringskleuren geschilderd worden, ook worden de ruiten vervangen. Het treinstel zal worden gebruikt voor een schuil- en wachtmogelijkheid in Twekkelo. Op wat langere termijn is het tevens de bedoeling er een kleine tentoonstelling in te richten en een speelplek voor kinderen te maken.

De Blauwe Engel. Foto: Chris Rijff

Arrangement Kedeng Kedeng

Samen met Spoorfietsen en Eetcafé De Blauwe Engel is Hengelo Promotie vorig jaar gestart met het Kedeng Kedeng Arrangement. Het arrangement bestaat uit spoorfietsen en lunchen of dineren (excl. drankjes) bij Eetcafé De Blauwe Engel. Een super leuk uitje samen met vrienden, vriendinnen, familie of collega’s. Wil je meer weten over het arrangement en de kosten dan kan je daarvoor hier terecht: arrangement spoorfietsen.

Spoorfietsen Hengelo

Uniek uitje in Twente!

 

Deze website gebruikt cookies

Deze website respecteert de privacy van alle gebruikers en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken je gegevens om de bestellingen zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Voor het overige zullen wij deze gegevens uitsluitend gebruiken met jouw toestemming. Deze website waarborgt en respecteert je privacy, onder andere door naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen