Berichten

Monument Theo van Loon

Monument Theo van Loon

De komende weken nemen we mee langs monumenten die herinneren aan de oorlog. We duiken in de geschiedenis en vertellen je er meer over. De monumenten zijn ook opgenomen in de fietsroute ‘Oorlogsmonumenten’. De route kan je hier downloaden: Oorlogsmonumentenroute.

Monument Theo van Loon

Bij de fietstunnel aan de Grobben vind je een monument voor Theo van Loon.  Theo van Loon werd op 2 februari 1920 in Maastricht geboren. In 1935 verhuisde hij met zijn ouders en twee zussen naar Hengelo, waar ze gingen wonen aan de Deldenerstraat 115. Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma ging Theo, in de voetsporen van zijn vader, op weg naar een glansrijke carrière bij de Nederlandse Spoorwegen. Hij ging naar de opleidingsschool in Utrecht, studeerde af met lof en kwam als commies (administratief ambtenaar) te werken op het station in Hengelo.

Binnenlandse Strijdkrachten

De Binnenlandse strijdkrachten (BS) waren 1 september 1944 officieel opgericht. Zij kleedden zich in een blauwe overall en droegen een oranje band. Er waren meerdere verzetsgroepen, allen met het doel om plannen van de Duitsers te saboteren. In september 1944 kwam Theo als verzetsman in dienst van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). Hij werd soldaat in het ‘Strijdend Gedeelte’ van de BS en kreeg op 1 april 1945 – eerste paasdag – opdracht om met meerdere BS’ers de IJsselcentrale te bezetten, omdat de Duitsers bezig waren deze belangrijke elektriciteitscentrale op te blazen. Een groep van 25 man wist de centrale te bezetten. De actie van de BS verliep aanvankelijk succesvol, maar een Duitser wist te ontsnappen en waarschuwde andere Duitsers die zich in Hengelo bevonden. De Duitsers kwamen massaal naar de IJsselcentrale en er volgde een zwaar vuurgevecht. Drie BS’ers, Theo van Loon, Dolf Nijhoff en Frank Santman, kwamen hierbij om. De vierde man van het groepje raakte zwaargewond en klopt aan bij de boerderij die nog steeds aan de Grobbenweg staat. De boer verborg hem in de schuur.

Herdenkingskruis

Zijn collega’s, onder wie zijn vader, hebben na de oorlog ter herinnering aan Theo van Loon een herdenkingskruis opgericht op de plek waar hij op 25 jarige leeftijd omkwam. Boer Grobben heeft voor het kruis een stukje land afgestaan.Op het kruis staat de tekst:

Van het NS personeel Hengelo
aan zijn collega
Theo van Loon
Die hier viel op 01-04-1945
als lid van de B.S.S.G.
tegen den bezetter
(B.S.S.G. staat voor Binnenlandse Strijdkrachten Strijdend Gedeelte)

In de wijk groot Driene zijn drie straten naar de drie verzetsstrijders vernoemd. Daarnaast heeft de IJsselmij een gedenkplaat aangebracht, aanvankelijk in hun hoofdkantoor aan de Spoorstraat. Deze gedenkplaat met hun namen hangt nu in het kantoor aan de Wegtersweg.

Deze website gebruikt cookies

Deze website respecteert de privacy van alle gebruikers en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken je gegevens om de bestellingen zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Voor het overige zullen wij deze gegevens uitsluitend gebruiken met jouw toestemming. Deze website waarborgt en respecteert je privacy, onder andere door naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen