Zien & Doen

Museum Electro-Radio-Nostalgie (Radiomuseum)

Museum Electro-Radio-Nostalgie (Radiomuseum)
Johan Wagenaarstraat 20
7557 VH Hengelo

In ons dagelijks leven is de radio vanzelfsprekend; we kunnen niet meer zonder. In het radiomuseum kunt u een kijkje in het verleden nemen. De oudere bezoekers zullen er de radio uit hun jeugdjaren zeker ergens terug vinden. Het museum toont de technische ontwikkeling vanaf het begin van de telegrafie met Morseseinen in 1860, tot en met het afscheid van het radiobuizentijdperk rond 1960.

De radio

In de jaren 1800 tot 1900 waren er al wetenschappers die over bepaalde natuurkundige verschijnselen begonnen na te denken. Stukje bij beetje werden de eigenschappen van magnetische golven, waarmee de radio werkt, ontrafeld. Vanaf een schip vond de eerste radio uitzending plaats, rond 1915 werd de autoradio uitgevonden en in plus minus 1950 de transistor.

Een elektriciteitsnet zoals we dat nu kennen, bestond nog helemaal niet. Toch kwam in 1927 Philips met een radio op de markt: het zogenaamde ‘Roggebroodje’. Een gedurfde onderneming want de elektriciteit kwam uit het lichtnet.

Nu zappen wij thuis, in de auto, via het mobieltje of de computer van de ene naar de andere zender maar wist u dat Philips een radio uitbracht in 1939 die dat ook al kon? De radio moest aan de man gebracht worden want zien doet verkopen. Er ontstond een nieuwe bedrijfstak: de industriële vormgeving die de radio een ander aanzicht gaf en de bediening gemakkelijker maakte.

Wat kunt u zoal in het museum zien

Gedurende 50 jaar heeft voorzitter Henk de Groot deze verzameling opgebouwd. Honderd jaar technische ontwikkeling van de radio is in het museum te zien. Geluidsregistratie speelt voor de radio een belangrijke rol. Hierdoor kan men op elk gewenst moment reportages opnemen en naderhand uitzenden maar ook voor het nageslacht bewaren.

Verder bezit het radiomuseum een grote verzameling 78-toeren platen met opnamen van bekende artiesten uit de vooroorlogse jaren en LP’s die indertijd zijn uitgebracht naar aanleiding van belangrijke gebeurtenissen. Een omvangrijke bibliotheek op radiogebied en een grote collectie radio schema’s is aanwezig.

Wat biedt het radiomuseum nog meer

Voor instellingen die een vitrine(s) ter beschikking hebben, kan het radiomuseum een tentoonstelling over een bepaalde periode of onderwerp inrichten.Radiomuseum Hengelo

Zomertijd:
Zaterdag: van 14.00 – 17.00 uur
Zaterdag: van 14.00 – 17.00 uur

Wintertijd:
Zaterdag: van 14.00 – 17.00 uur

*Het museum is bovendien te bezoeken na telefonische afspraak.


Toegang is gratis.


Deze website gebruikt cookies

Deze website respecteert de privacy van alle gebruikers en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken je gegevens om de bestellingen zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Voor het overige zullen wij deze gegevens uitsluitend gebruiken met jouw toestemming. Deze website waarborgt en respecteert je privacy, onder andere door naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen