Berichten

Monument Troelstraplein

Monument Troelstraplein

Monument Troelstraplein

De komende weken nemen we je mee langs monumenten die herinneren aan de oorlog. We duiken in de geschiedenis en vertellen je er meer over. De monumenten zijn ook opgenomen in de fietsroute ‘Oorlogsmonumenten’. Dit keer deel 2: het bevrijdingsmonument aan het Troelstraplein

Op het Mr. P.J. Troelstraplein staat een bevrijdingsmonument. Dit is een bronzen reliëf met een afbeelding van een staande vrouwenfiguur met boven haar hoofd een vredesduif. Het reliëf staat symbool voor de bevrijding, de duif verbeeldt de vrede. Het reliëf is geplaatst op een gemetselde bakstenen pyloon met een ingemetselde plaquette van witte natuursteen. Het gedenkteken is
2.50 meter hoog, 80 centimeter breed en 80 centimeter diep. Het monument is onthuld op 5 mei 1949. Het gedenkteken is na restauratie opnieuw onthuld op 12 mei 2004. De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van buurtgemeenschap ‘Noord’. In maart 1949 deed dhr. Mulder namens de Buurtgemeenschap Noord een tweede verzoek aan de gemeente (de eerste was in 1948) voor plaatsing van een monument ter herinnering aan de bevrijding van Hengelo op 3 april 1945. Hierbij werd een schetsontwerp van het monument, gemaakt door Janny Brugman, meegestuurd. Op 5 mei 1949 werd het Julianamonument door de gemeente aanvaard als uiting van dankbaarheid voor de bevrijding.

Het monument is een adoptiemonument. Op 25 september 1986 eerst door de Dr. Ariënsschool en vanaf 4 mei 1991 door de St. Plechelmussschool.

De tekst op de plaquette luidt:

Aangeboden door
de buurtgemeenschap noord
3 april 1945

Symboliek

Het reliëf staat symbool voor de bevrijding. De duif verbeeldt de vrede. Sinds Noach een duif liet uitvliegen om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een
symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het begin van de vrede bedoeld.

Wijzigingen

Tijdens de reconstructie van het Troelstratplein was het monument helaas zodanig beschadigd, dat herstel of restauratie niet mogelijk was. In overleg met de beeldhouwster Janny Brugman-de Vries is een nieuw beeld gekomen. Het is nu in brons gegoten, zodat beeld en tekstplaat een mooi passend geheel zijn geworden. Ook is er een ‘nieuwe’ plek gevonden. De buurt ’t Wilbert, de gemeente, de Plechelmus en andere belanghebbenden, vonden dat het beeld in de omgeving van de plek moest komen. Nu pronkt het op een nieuw voetstuk op de hoek van het Troelstraplein en Rembrandtstraat. Met een plechtige herdenking op 13 mei 2004 werd het nieuwe Julianamonument onthuld door kunstenares mevrouw Brugman (85 jaar), burgemeester Kerkhaert, buurtbewoners, leerkrachten en leerlingen van de Plechelmusschool.

In april 2003 is bij de verplaatsing – in verband met de herinrichting van het Troelstraplein – de oorspronkelijke kalkstenen sculptuur zodanig beschadigd, . Kunstenares  heeft naar de beeltenis van het oorspronkelijke monument een nieuw reliëf vervaardigd in brons. Op 12 mei 2004 is dit vernieuwde monument onthuld.

Deze website gebruikt cookies

Deze website respecteert de privacy van alle gebruikers en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken je gegevens om de bestellingen zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Voor het overige zullen wij deze gegevens uitsluitend gebruiken met jouw toestemming. Deze website waarborgt en respecteert je privacy, onder andere door naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen