Berichten

Monument Niet Vergeten

Monument Niet Vergeten

Monument Niet Vergeten

De komende weken nemen we je mee langs monumenten die herinneren aan de oorlog. We duiken in de geschiedenis en vertellen je er meer over. De monumenten zijn ook opgenomen in de fietsroute ‘Oorlogsmonumenten’. Dit keer deel 3: het monument ‘Niet Vergeten’ aan de Wemenstraat.

Bombardementen

Het monument herinnert inwoners van Hengelo aan alle medeburgers die tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

Hengelo was voor de bezetter een belangrijke stad, omdat het treinstation een goede verbinding kende met alle delen van Nederland. Al vanaf het eerste moment van de Duitse inval op 10 mei 1940 waren er in de stad schoten te horen. Tijdens de bezetting was het in de regio een komen en gaan van treinen met Duitse manschappen en oorlogsmaterieel. Daarom besloten de geallieerden het Hengelose station te bombarderen om zo het bedrijvige spoorwegknooppunt lam te leggen. Dit had tot gevolg dat de binnenstad van Hengelo na de oorlog voor een groot deel uit ruïnes bestond.

De eerste bombardementen vonden plaats op 23 en 24 juni 1940. Deze werden echter niet uitgevoerd door de geallieerden, maar door de bezetter. Op deze wijze probeerde de bezetter een anti-Engelse stemming te kweken. Ook op 23 augustus werd een dergelijke actie ondernomen. Hierbij kwamen zes mensen om het leven. Bovendien was er veel schade aangericht.

In 1942 begonnen de geallieerden met een reeks bombardementen. Hiermee wilden zij zowel het station als de fabrieken stilleggen. Het offensief werd hoofdzakelijk uitgevoerd door Britse vliegtuigen. In Engeland was men in de veronderstelling dat de fabrieken voor de bezetter werkten. Pas in 1943 werd duidelijk dat dit een vergissing was.

6 & 7 oktober 1944

Op 6 en 7 oktober 1944 werd Hengelo het zwaarst gebombardeerd. De geallieerden wilden het spooremplacement in de stad vernietigen, omdat na de Slag om Arnhem (van 16 tot 24 september) het station van de Gelderse hoofdstad totaal was verwoest. Hierdoor kon de bezetter alleen nog het station van Hengelo gebruiken voor de aan- en afvoer van oorlogsmaterieel en troepen. Ook kwamen via Hengelo de V1 en V2-raketten het land binnen om naar Hellendoorn te worden vervoerd. Zij waren het nieuwe wapen van Hitler om de eindoverwinning mee te behalen. Daarom was het station van Hengelo strategisch gezien een belangrijk doel. Op 6 oktober werden er veel vernielingen in de stad aangericht. Ook de Cosa op de hoek van de Telgen en de Markt werd getroffen. Hierbij kwamen tien personeelsleden om het leven.

Het treinstation bleef ongedeerd. Het verzet gaf dit door aan Londen, met als gevolg dat Hengelo de volgende dag werd onderworpen aan een ware bommenregen. Ook de Lambertuskerk werd getroffen door een bom, die dwars door het dak op het altaar viel. Het bleek echter een blindganger te zijn (bommen die niet ontploffen), waardoor de oude kerk voor Hengelo bewaard is gebleven. In totaal zijn op 6 en 7 oktober meer dan 160 Hengelose burgers om het leven gekomen. Naar schatting zijn tijdens de geallieerde bombardementen ook meer dan 200 Duitse slachtoffers gevallen.

Monument

Het monument bestaat uit een gemetselde gedenkmuur met een bronzen plaquette. Als gevolg van de vele bombardementen bestond de binnenstad van Hengelo na de oorlog voor een groot deel uit ruïnes. De plaquette is daarom aangebracht op het restant van een muur. Het monument werd onthuld op 4 april 1995 en de plaquette is gemaakt door kunstenaar Ruurd Hallema.

Op de plaquette staan in reliëf een aantal figuren afgebeeld met de tekst:

‘Niet vergeten ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de bombardementen op Hengelo 1940 – 1945
Hengelo gedenkt 4 mei 1996′

Bronnen:
www.4en5mei.nl
Gemeente Hengelo

Deze website gebruikt cookies

Deze website respecteert de privacy van alle gebruikers en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken je gegevens om de bestellingen zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Voor het overige zullen wij deze gegevens uitsluitend gebruiken met jouw toestemming. Deze website waarborgt en respecteert je privacy, onder andere door naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen