Zien & Doen

Lara Vos Beeldend Kunstenaar

Lara Vos Beeldend Kunstenaar
Bataafse Kamp 6
7557 HN Hengelo

Wie voor het eerst met de beelden van kunstenaar Lara Vos wordt geconfronteerd, ziet niet alleen intrigerende kunstwerken, maar ook dat haar werkwijze als zodanig heel ongebruikelijk is.

Haar beelden zijn eigenzinnig en volkomen intuïtief, hoewel ze met grote precisie en vakmanschap gemaakt zijn. Haar beelden zijn niet aan tijd of plaats gebonden, ze lijken voort te komen uit een soort oergevoel. Het materiaal is koper of zink. De structuur van het materiaal past bij haar, het is vrouwelijk maar tegelijkertijd ook stoer.

In haar atelier in Hengelo is die ogenschijnlijke tegenstelling ook zichtbaar. Ze heeft een heerlijke ruime werkplaats aan huis met openslaande tuindeuren en daarnaast huurt ze een tweede atelier dat zo groot is dat zij daar haar werk doorlopend kan exposeren, er les kan geven aan klassen leerlingen en er haar kunstobjecten kan maken. Lara werkt met hergebruikt metaal. Daarvoor struint ze regelmatig metaalwerven af.

Haar opleiding kreeg Lara in Amerika aan de Midwestern State University in Texas, waar ze indertijd door haar toenmalige man terecht kwam. Hij was F16 vlieger en moest in de USA jachtvliegers opleiden. Zodoende kwam Lara in Wichita Falls terecht. Ze had al een gedeeltelijke opleiding aan de Design Academie in Eindhoven achter de rug, maar in Texas werd haar talent gevormd en ontwikkeld op het Fine Art Department van de universiteit. “Ik deed voor mijn minor keramiek en voor mijn major beeldhouwen,” vertelt Lara.

“Ik heb daar knetterhard gewerkt, had er geen baantje bij zoals de meeste studenten en ben cum laude afgestudeerd. Maar ik heb wel voor veel studenten van de luchtmacht vliegopleiding hun auto’s beschilderd met typisch Nederlandse afbeeldingen.

“Ik zoek altijd de balans tussen het vrouwelijke en het mannelijke, dat intrigeert me. Dat zie ik terug in de schedels, maar ook in de oervormen, de venus- en vruchtbaarheidssymbolen, die ik maak. Ze ontstaan onbewust. Door de eeuwen heen hebben mensen overal ter wereld vruchtbaarheidsbeeldjes gemaakt. De vorm kan eindeloos worden geïnterpreteerd en is van alle tijden. Als je de symboliek wilt zien, zie je ook dat de schedels, die voor het manlijke staan en de vrouwelijke oervormen een symbiose vormen. De vorm van een schedel met hoorns lijkt op die van baarmoeder en eileiders.”

“Jaren geleden woonde ik een lezing bij van godsdiensthistoricus en theoloog Anine van der Meer over vrouwenkunst en het was net of alles op z’n plek viel. Zij legde mij mijn werk in één avond uit. Dat was een enorme bevestiging dat de vormen in mijn werk een duidelijke symboliek betreffen. Het is heel oer, de manier waarop het ontstaat, maar de techniek is ambachtelijk. Naast het snijden en lassen van de koperplaat maak ik duizenden gaatjes in de vormen, die ik daarna weer assembleer, door ze aan elkaar te naaien met dun koperdraad. Mijn werk ontstaat intuïtief.

(tekst: Feya Wouda)Deze website gebruikt cookies

Deze website respecteert de privacy van alle gebruikers en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken je gegevens om de bestellingen zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Voor het overige zullen wij deze gegevens uitsluitend gebruiken met jouw toestemming. Deze website waarborgt en respecteert je privacy, onder andere door naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen