Kasbah
Jaques Perkstraat
7552 KP Hengelo

De Kasbah is een opvallend complex van paalwoningen in Hengelo. Het ontwerp van de 184 huurwoningen op betonnen kolommen is van de Amsterdamse architect Piet Blom en is een uitwerking van zijn ideeën voor “Wonen als stedelijk dak. Het complex uit 1973 staat op de gemeentelijke monumentenlijst. De ruimte onder het gebouw kan worden gebruikt voor parkeerplaatsen en gemeenschappelijke voorzieningen.

Het project is geïnspireerd op de wijk waar hij opgroeide, De Jordaan in Amsterdam en Noord-Afrikaase architectuur. Oorspronkelijk was dit plan ontworpen voor een centrumlocatie in Hengelo, maar het is uiteindelijk aan de rand van de stad in een nieuwbouwwijk gerealiseerd. Dit doet enigszins afbreuk aan het oorspronkelijke plan. De ruimte onder de woningen is minder levendig dan beoogd.

Blom ontwierp drie verschillende basistypen, die zijn gecombineerd tot vijf verschillende woningtypen. Met dit woningbouwproject werd een woningdichtheid bereikt van zo’n 100 woningen per hectare, dit is vier keer zo hoog als in normale woonwijk.

Architect Piet Blom

Piet (Pieter) Blom (Amsterdam, 8 februari 1934 – Denemarken, 8 juni 1999) was een Nederlands architect. Blom, zoon van een groenteboer, studeerde in 1959 af aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst als student van Aldo van Eyck.

De architect is onder meer bekend van de Bastille van de Universiteit Twente Enschede 1964-1969, De Kasbah in Hengelo (1969-1973) en zijn kubuswoningen en Theater ‘t Speelhuis in Helmond (1972-1976)[1] en Rotterdam (1978-1984) en de Gesloten Stad (1993) in de wijk Kattenbroek in Amersfoort. In al deze gevallen gaat het om woningen op kolommen; hierdoor ontstaat daaronder ruimte voor winkels en andere gemeenschappelijke voorzieningen.

Met de fietsroute Rondje Hengelo Noord kom je door deze wijk heen.

Piet Blom Museum

In de Kasbah staat het Piet Blom Museum. Op afspraak is dit museum te bezoeken. Kijk op de website www.pietblommuseum.nl voor meer informatie.Deze website gebruikt cookies

Deze website respecteert de privacy van alle gebruikers en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken je gegevens om de bestellingen zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Voor het overige zullen wij deze gegevens uitsluitend gebruiken met jouw toestemming. Deze website waarborgt en respecteert je privacy, onder andere door naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen