Berichten

Herdenking 75 jaar bombardementen

Herdenking 75 jaar bombardementen

Herdenking 75 jaar bombardementen

Hengelo werd in WOII maar liefst 42 keer gebombardeerd, maar de bombardementen op 6 en 7 oktober 1944 door de ruim 70 B26 Martin Marauders bommenwerpers van de USA Air Force waren verreweg de hevigste. Een groot deel van de binnenstad werd met de grond gelijk gemaakt en er vielen 112 Hengelose doden. Er kwamen ook een onbekend aantal Duitsers om het leven.

De bombardementen op Hengelo hadden alles te maken met Operatie Market Garden. Van 17 tot 24 september werd door de slag om Arnhem het spoorwegemplacement in Arnhem onbruikbaar. Hengelo werd toen het belangrijkste knooppunt voor de aan-en afvoer van mensen en materieel. De geallieerden wilden met de bombardementen het spoorwegemplacement treffen, maar de precisie van de bommenwerpers liet te wensen over.

Bekende panden die zwaar beschadigd of volledig verwoest raken, waren o.a. de Koninklijke Weefgoederenfabriek, hotel Eulderink, de Halve Maan, het Amstelhotel, het Concertgebouw, de Twentsche Bank en de Stork-villa op hoek van de Beursstraat/Enschedesestraat. Wonder boven wonder bleven o.a. de Lambertuskerk en de stationsoverkapping vrijwel onbeschadigd. Op 6 oktober duurde de gehele operatie slechts 13 minuten en werden de bommen vanaf 4 kilometer hoogte gedropt. De volgende dag duurde het langer en ging het in duikvluchten vanaf ruim 3 kilometer hoogte en in 6 golven. Het spoorwegemplacement en enkele fabrieken werden alsnog geraakt. De gevolgen voor Hengelo waren groot, het gehele oude hart van de stad is verdwenen en het oude stratenplan zal niet meer worden gereconstrueerd. In feite luiden de bombardementen de wederopbouw van de stad in.

Deelnemers

6 en 7 oktober 2019 is het 75 jaar geleden dat de bombardementen plaatsvonden. De Stichting Erfgoed Hengelo organiseert een grote herdenking van 4 tot en met 8 oktober. Het Museum Hengelo, de Lambertusbasiliek, de Waterstaatskerk, de Schouwburg Hengelo, VGO Begraafplaats Bornsestraat, Christelijke Harmonie Hengelo, koor Ladys Only en gemeente Hengelo zijn deelnemer geworden.

Programma

Van 4 tot en met 8 oktober zijn er verschillende activiteiten gepland. Bekijk hier het volledige programma. Of haal het programma met wandelroute op bij Hengelo Promotie.

Deze website gebruikt cookies

Deze website respecteert de privacy van alle gebruikers en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken je gegevens om de bestellingen zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Voor het overige zullen wij deze gegevens uitsluitend gebruiken met jouw toestemming. Deze website waarborgt en respecteert je privacy, onder andere door naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen