Berichten

Blauwe Engel 180 terug naar Hengelo

Blauwe Engel 180 terug naar Hengelo

Vorige week keerde de Blauwe Engel 180 terug naar Hengelo. Groen van de aanslag, beklad met graffiti en de ramen zijn kapot. In 1954 werd het toestel in gebruik genomen, nu zou hij worden gesloopt. Maar daar staken de vrijwilligers van Rail Pleasure een stokje voor.

Treinstel nummer 73

Het treinstel is oorspronkelijk onder het nummer 73 gebouwd door Allan in Rotterdam en maakte deel uit van een serie van 76 exemplaren. Bij de bouw van deze treinstellen is ook de Twentse industrie betrokken, zo leverde Heemaf elektromotoren voor de tractie en werd een deel van de bekleding betrokken van de Hengelose Trijpweverij. De Blauwe Engelen hebben inmiddels een iconische status bereikt, een zusje van dit exemplaar is eigendom van Het Spoorwegmuseum in Utrecht. Die is in 2017 ingezet als decorstuk bij de theatervoorstelling “Het verzet kraakt” in Almelo en heeft toen veel enthousiasme losgemaakt. De treinstellen zijn op alle reguliere spoorlijnen in Twente een vertrouwde verschijning geweest, zelfs op een aantal goederenlijnen zijn ze incidenteel te zien geweest. Op de lijn Almelo – Mariënberg is het laatste exemplaar nog in 2002 ingezet. Treinstel 180 reed op die lijn in 2001 haar laatste diensten, maar raakte toen door een motorbrand beschadigd. Het heeft toen tot januari 2003 in Hengelo gestaan en is toen naar Haarlem vervoerd.

Zelfs op nos.nl was alles te lezen over de terugkeer van de Blauwe Engel.  Volg ook Spoorfietsen op Facebook of Instagram.

Foto’s

Kijk hieronder nog eens naar de foto’s van de terugkeer van de Blauwe Engel.

Foto van Spoorfietsen Hengelo

Foto van Spoorfietsen Hengelo

Foto spoorfietsen Hengelo

Deze website gebruikt cookies

Deze website respecteert de privacy van alle gebruikers en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken je gegevens om de bestellingen zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Voor het overige zullen wij deze gegevens uitsluitend gebruiken met jouw toestemming. Deze website waarborgt en respecteert je privacy, onder andere door naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen