Evenementen
ma.
20.
04

STRUCTUREN-Beelden Buiten

Wanneer
maandag 20 april
t/m zondag 29 november

Waar
Stationsplein
Stationsplein
7551CN Hengelo

STRUCTUREN-Beelden Buiten

Op initiatief van de Hengelose kunststichting HeArtpool toont de Hengelose kunstenaar/ wetenschapper Rinus Roelofs 6 monumentale mathematische beelden die vorig jaar te zien waren op het plein van Museum CosmoCaixa in Barcelona. De opstelling op het Stationsplein in Hengelo wordt aangevuld met nog 2 nieuwe beelden. Stichting HeArtpool was onder de indruk van de tentoonstelling in Spanje en nam de organisatie, om de beelden in Hengelo te exposeren, onder haar hoede. De tentoonstelling krijgt de titel: SRUCTUREN – Beelden Buiten. Met financiële steun van de gemeente Hengelo en Lokaal Fonds Hengelo is deze expositie mogelijk gemaakt.

Kunst en wetenschap

Roelofs (1954) stelt dat in de renaissance wiskunde en kunst sterk met elkaar verbonden waren. Wetenschap, wiskunde en kunst waren soms in één persoon vertegenwoordigd. De twee disciplines zijn sindsdien uit elkaar gegroeid en inspiratiebronnen uit beide werelden kwamen niet verder dan het eigen vakgebied. Heel bescheiden treedt Roelofs in de voetsporen van de door hem bewonderde en voorgangers die kunst en wiskunde wisten te integreren : M.C. Escher, Richard Buckminster Fuller, Frei Otto en Leonardo da Vinci. Zijn doel is dat wij vol verwondering naar de schoonheid van wiskundige structuren en objecten kijken. In het werk van Roelofs zijn kunst en wetenschap onlosmakelijk met elkaar verbonden. Roelofs heeft zowel toegepaste wiskunde gestudeerd en promoveerde recent in Leuven en studeerde in 1983 af aan de kunstacademie aki in Enschede. De kunstenaar exposeerde o.a. in de US, Japan, China, Duitsland, Spanje en recent in het Escher Museum in Den Haag.

Structuren

‘Met de gecombineerde kennis uit kunst en wetenschap is het mogelijk nieuwe structuren te maken. Ideeën over complexe structuren zijn wel in een schetsje weer te geven, maar vaak ondoenlijk om uit te tekenen, laat staan te maken. Het stopte waar het denkbare tegen het maakbare aanliep.’ Aldus de kunstenaar. Nu is Rhinoceros het 3D programma waarbij Roelofs iedere denkbare vorm kan tekenen. Samen met anderen is hij betrokken geweest bij de ontwikkeling van het programma. Met de komst van de 3D printer zijn de mogelijkheden gigantisch vergroot, complexe, in elkaar grijpende figuren, die met de hand onmogelijk te vervaardigen zouden zijn, kunnen wel worden geprint. De ontwerpen in de computer zijn nog materiaalloos. Het virtuele beeld kan van hout, rvs, of steen zijn. Het computermodel wordt omgevormd tot een geschikt ontwerp voor de plek en dan volgt de keuze voor het materiaal. Vanuit het programma kan het bestand naar bijvoorbeeld een constructiebedrijf waar Roelofs mee samenwerkt, zoals Strobos Metaal in Hengelo, worden gestuurd.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie van de stichting Ars et Mathesis. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van de kunstroute HeArtLane, een wandeling van ongeveer 3 km langs kunstwerken en bezienswaardigheden in de binnenstad van Hengelo (verkrijgbaar bij o.a. Hengelo Promotie – let op de openingstijden van Hengelo Promotie).

Meer informatie op de website van Heartpool. 


2020-04-20 00:00:00 2020-11-29 23:59:59 Europe/Amsterdam STRUCTUREN-Beelden Buiten STRUCTUREN-Beelden Buiten, Stationsplein, , Hengelo


Deze website gebruikt cookies

Deze website respecteert de privacy van alle gebruikers en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken je gegevens om de bestellingen zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Voor het overige zullen wij deze gegevens uitsluitend gebruiken met jouw toestemming. Deze website waarborgt en respecteert je privacy, onder andere door naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen