Evenementen
di.
02.
10

Kunst Kijken: De mens in de kunst

Wanneer
dinsdag 2 oktober, 19:00 tot 21:30

Waar
Bibliotheek Hengelo
Beursstraat 34
7551 HV Hengelo

De mens in de kunst

Kunsthistorica Miranda Nieuwenhuis Hoekstra geeft een cursus van vier lessen kunstgeschiedenis. Laat je fascineren door de wereld die verscholen ligt achter de mens in de kunst!

De mens is ontelbare keren afgebeeld in de geschiedenis. Voor de hand liggend, het is tenslotte als thema altijd voorradig en kunstenaars kunnen eindeloos experimenteren met de afbeeldingsmogelijkheden. En wat is er boeiender dan de mens zelf? Tijdens deze cursus kunstgeschiedenis gaan we een aantal belangrijke kunstenaars en stromingen (kubisme, Neue Sachlichkeit, magisch realisme, Cobra, feministische kunst, video art, performances) onder de loep nemen en zien we hoe de ontwikkeling in de weergave van het portret en het menselijk lichaam in de loop van de twintigste eeuw veranderd is. In vier lessen besteden we aandacht aan de vraag waarom het mensbeeld in de kunst in deze eeuw veranderd is en op welke wijze kunstenaars hier vorm aan gaven.

Praktische informatie

De cursus bestaat uit vier lessen, waarvan de eerste drie lessen plaatsvinden in de Bibliotheek Hengelo op 9, 9 en 16 oktober 2018. De vierde les bestaat uit een rondleiding in het Rijksmuseum Twenthe en mogelijk een andere locatie (actuele tentoonstelling). Datum en tijdstip zullen in overleg met de cursisten bepaald worden.

De cursusprijs is €85,-, inclusief het museumbezoek, koffie/thee en iets lekkers tijdens de les. Voor museumkaarthouders bedraagt de cursusprijs €75,-. Aanmelden voor de cursus kan door een e-mail te sturen naar mirandanieuwenhuis@live.nl.

Het lichaam in de kunst in een vlucht door de tijd

Het lichaam kan op veel uiteenlopende manieren worden weergegeven. Van het klassiek portret uit de Renaissance tot de geënsceneerde en vaak gefotoshopte afbeelding anno 2017. Vanaf de opkomst van het kubisme ontstaat er een grote experimenteerdrift bij kunstenaars om een mensbeeld te creëren dat niet meer een realistische weergave van de werkelijkheid hoefde te verbeelden. Deze cursus begint dan ook bij één van de grootste initiators van de moderne kunst, hoe kan het ook anders: Pablo Picasso. Hij liet namelijk zien dat zelfs een gefragmenteerd en lelijk beeld een bepaalde schoonheid kan bevatten. Volgens hem kon de kunstenaar bij het maken van grootse kunst niet ontkomen aan een bepaalde mate van lelijkheid, dat was nu eenmaal het resultaat. Voorwaarde was wel dat de herkenbaarheid moest blijven bestaan. Men zou kunnen zeggen dat uit dit principe de moderne kunst is geboren.

Vanaf Picasso veranderde de kunstwereld definitief, we zien rond deze tijd dat kunstenaars steeds meer de vrijheid namen om hun gevoelsleven ook een bepalende rol te laten spelen in hun kunst. In zelfportretten zien we dat vaak duidelijk terug. Bijvoorbeeld bij Egon Schiele en Oskar Kokoschka, waarbij de traditionele betekenis van het woord portret veranderde en persoonlijke expressie de boventoon gaat voeren. Als reactie hierop ontstond in de jaren 20 en 30 de Neue Sachlichkeit waarbij men juist weer streefde naar een terugkeer van de klassieke schildertraditie. Daarbij wilde men de mens weer zo realistisch mogelijk weergeven. Zo ontstonden nieuwe stromingen zoals het surrealisme en het magisch realisme. Bij Cobra zien we dat de menselijke figuur steeds meer vervormd wordt weergegeven. De expressieve kindertekening speelt daarbij een grote rol.

Als we aankomen in de jaren 60 en 70 zien we dat het lichaam steeds meer gebruikt wordt als sociaal of politiek statement. Het lichaam van de kunstenaar zelf wordt vanaf deze tijd een uitdrukkingsmogelijkheid om niet alleen vereeuwigd te worden, maar veel meer om deze een plek te geven binnen de maatschappij. Daarbij worden thema’s als vluchtelingenbeleid, discriminatie, armoede en identiteit aangesproken. Schilderkunst, fotografie, video art, installaties en performances worden hiervoor vaak gecombineerd. Dat daarbij ook de identiteitsbepaling een grote rol speelt kunnen we goed zien aan de kunst van onder andere Jenny Saville, Nan Goldin, Cindy Sherman, Hannah Wilke.

www.bibliotheekhengelo.nl/actueel/agenda/808-kunst-kijken-de-mens-in-de-kunst

Deze website gebruikt cookies

Deze website respecteert de privacy van alle gebruikers en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken je gegevens om de bestellingen zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Voor het overige zullen wij deze gegevens uitsluitend gebruiken met jouw toestemming. Deze website waarborgt en respecteert je privacy, onder andere door naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen