Evenementen
wo.
13.
11

“Habemus Papam”

Wanneer
woensdag 13 november
t/m woensdag 4 december
13:00 tot 16:00

Waar
Museum Hengelo
Beekstraat 51
7551 DP Hengelo

“Habemus Papam”

Het pontificaat van de 1e – 16e eeuw. In vier bijeenkomsten wordt behandeld hoe het pausdom zich ontworstelt aan de bevoogding door de keizer en zich allengs opwerkt tot de machtigste instantie van het Avondland. Hoe het Grote Schisma bepalend is geweest voor het uiteendrijven van Oost en West, hoe grote concilies (Nicea-325, Chalcedon-451, Lateranen IV-1214) antwoord hebben gegeven op vele vragen – en nog meer vragen hebben opgeworpen.

Het pausdom heeft een cruciale rol gespeeld in het christendom. Niet alleen op godsdienstig gebied, maar ook politiek, cultureel en sociaal-economisch. In de vijftienhonderd jaar tussen Petrus en Adrianus VI uit Utrecht is het ambt van paus door niet minder dan tweehonderd opvolgers bekleed. Desondanks is de bestuurlijke continuïteit van de Kerk steeds duidelijker herkenbaar. Vijftien stormachtige eeuwen-met grote gevaren, uitdagende mogelijkheden en dramatische omwentelingen. Ondanks alle beroeringen heeft het pontificaat één koers aangehouden.
Een kleurrijke stoet aan pausen trekt in vier middagen aan u voorbij. Vroomheid en nederigheid worden afgewisseld met hoogmoed en ambitie. Soms dwingen geleerdheid en leiderschap onze bewondering af; dan weer vervullen machtswellust en verdorvenheid ons met weerzin. Over kerkhervormingen, niet aflatende machtsstrijd tussen kerkelijke en wereldlijke vorsten, over het bizarre eerste conclaaf, over kardinale fouten en foute kardinalen.
Bij de cursus wordt begeleidend materiaal aangeboden in de vorm van readers. De kosten hiervan (€ 10,=) zijn inbegrepen in uw bijdrage. De kosten bedragen €131. Kijk voor meer informatie op ”Habemus Papam”.


2019-11-13 13:00:00 2019-12-04 16:00:00 Europe/Amsterdam “Habemus Papam” “Habemus Papam”, Beekstraat 51, , Hengelo
"Habemus Papam"


Deze website gebruikt cookies

Deze website respecteert de privacy van alle gebruikers en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken je gegevens om de bestellingen zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Voor het overige zullen wij deze gegevens uitsluitend gebruiken met jouw toestemming. Deze website waarborgt en respecteert je privacy, onder andere door naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen