Evenementen
vr.
28.
09

Expositie: Hubertus Jelkmann

Wanneer
vrijdag 28 september
t/m woensdag 31 oktober

Waar
Bibliotheek Hengelo
Beursstraat 34
7551 HV Hengelo

Partners

De tentoonstelling onder de titel ‘Partners’ symboliseert de nauwe verbinding tussen de beide partnersteden Hengelo en Emsdetten.

De tekeningen van Hubertus Jelkmann geven de samenhang weer tussen de partnersteden Hengelo, het Duitse Emsdetten en het Poolse Chojnice, dat op zijn beurt partnerstad van Emsdetten is. De tekeningen zijn eigendom van de Städtepartnerschaftsverein Emsdetten die ze tijdelijk ter beschikking stelt aan de gemeente Hengelo, zodat iedereen die interesse heeft de werken kan komen bekijken. Na de tentoonstelling gaan de tekeningen weer terug naar Emsdetten en worden ze eigendom van de stad.

Hubertus Jelkmann

Hubertus Jelkmann is geboren in 1964 in Weert, studeerde grafisch ontwerp aan de hogeschool voor design in Münster bij de professoren Marjan Vojska en Rolf Escher, met als specialisaties grafische drukkunst, vrije grafiek, illustratie en boekontwerp. Na zijn studie was hij docent en wetenschappelijk medewerker aan de hogeschool van Münster.
Beurzen van het Edvard Munch Atelier in Oslo, Noorwegen en Kunstenaarsdorp Seguret in de Provence, Frankrijk.
Sinds 2007 woont Hubertus Jelkmann in Emsdetten; vanaf 2012 is hij als leraar kunst werkzaam aan de plaatselijke Geschwister‐Scholl‐Realschule. Hubertus Jelkmann woont nu al meer dan 10 jaar in Emsdetten. Daarbij heeft hij veel moeite gedaan om er zijn plaatsje te vinden. De nieuwe stad moest niet alleen een woonplaats zijn, maar moest liefst ook een nieuw thuis worden. Hij slenterde dus niet zo maar door de straten, maar wilde de stad ook ervaren, voelen en meebeleven, natuurlijk via zijn medium, het tekenpotlood. Zijn waarnemingen zijn zeer nauwkeurig. Niet alles bevalt hem, maar door het te tekenen wil hij ook iets wat hij niet mooi vindt leren accepteren of begrijpen.

Zo is er in de periode van 2008 tot 2012 een serie tekeningen ontstaan. In deze werken zijn stadswijken als het ware opnieuw samengesteld en kunnen zo opnieuw worden ontdekt. Als overtuigd Europeaan vond hij het vanzelfsprekend om de partnersteden een plaats te geven in zijn werk. De toenmalige conservatrice van de Galerie Münsterland in Emsdetten, Dr. Andrea Brockmann, schreef: ”Hubertus Jelkmann heeft een zeer persoonlijk soort stedelijk panorama ontwikkeld, niet puur illustratief of beschrijvend als een documentaire, maar verhalend en uitdagend, ironisch, met allerlei toespelingen op de eigenaardigheden van een stad.“

openingstijden

Maandag 09:00 – 20:00
Dinsdag 09:00 – 20:00
Woensdag 09:00 – 20:00
Donderdag 09:00 – 20:00
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten


Deze website gebruikt cookies

Deze website respecteert de privacy van alle gebruikers en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken je gegevens om de bestellingen zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Voor het overige zullen wij deze gegevens uitsluitend gebruiken met jouw toestemming. Deze website waarborgt en respecteert je privacy, onder andere door naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen