Evenementen
za.
26.
01

Der Jäger und die Müllerin

Wanneer
zaterdag 26 januari, 00:00 tot 00:00

Waar
Kristalkerk
P.C. Hooftlaan 210

Der Jäger und die Müllerin

Zo zou het verder gegaan kunnen zijn. In 1823 componeerde Franz Schubert “Die schöne Müllerin”, een cyclus bestaande uit 20 liederen met een open eind op teksten van de beroemde Duitse dichter Wilhelm Muller. Een rondreizende jongeling wordt verliefd op een molenaarsdochter. Deze onvoorstelbare mooie jonge vrouw heeft echter meer oog voor een stoere jager. De jongeling vertelt zijn verhaal aan het beekje, zijn gids en enige vriend. Maar als hij zich realiseert dat zijn liefde onbeantwoord blijft wordt het beekje zijn eindbestemming. De jongeling sterft.

Een mogelijk vervolg op de liederencyclus “Die Schöne Müllerin”. Op jonge leeftijd werd de Hengelose componist en pianist Erwin Strikker geconfronteerd met het open eind van de liederencyclus ” Die Schöne Müllerin” van Franz Schubert. Steeds vroeg hij zich af hoe het verhaal verder zou kunnen gaan met de molenaarsdochter en de jager. Hoe zou het aflopen met hun liefde voor elkaar? Het idee en de titel voor de – toen nog te schrijven – compositie voor sopraan en piano was geboren: “Der Jäger und die Müllerin”. Tekstdichteres Simone Zacharias heeft in 12 liederen een mogelijk vervolg geschreven op het verhaal van de jongeling die zijn liefde niet beantwoord ziet. Erwin Strikker heeft bij het componeren van de muziek voor deze liederencyclus zich laten leiden door de Duitse romantiek. De muziek wordt nu gezongen vanuit de visie van de molenaarsdochter.

Op zondag 4 november 2018 vond de première plaats in Kapel op het Rijselt in Eefde
Na afloop van deze uitverkochte première waren de reacties lovend. “Dit concert was meer dan een ode aan Schubert. Chapeau voor de Componist” Jeannette Krikhaar, Hengelo “Ik was zeer getroffen door de prachtige zangstem teder omlijst door mooi pianospel” Jerry ten Dam, Enschede “De pianist volgt haar zang. Soms bescheiden maar bovenal met passie”, Janneke Elschot, Almelo

“Der Jäger und die Müllerin”
muziek Erwin Strikker
tekst Simone Zacharias
uitvoerenden Ivette van Laar (sopraan) en Wouter Munsterman (piano)
verteller Antek Olszanowski

Twentse première

datum zaterdag 26 januari 2018 (aanvang 20:00 uur)
locatie Kristalkerk, PC Hooftlaan 210 Hengelo
entree € 10 (voor jongeren tot 20 jaar € 5)
kaartverkoop info-strikker@ziggo.nl of 074-2910686
Kristalkerk, PC Hooftlaan 210, Hengelo


Deze website gebruikt cookies

Deze website respecteert de privacy van alle gebruikers en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken je gegevens om de bestellingen zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Voor het overige zullen wij deze gegevens uitsluitend gebruiken met jouw toestemming. Deze website waarborgt en respecteert je privacy, onder andere door naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen