Evenementen
za.
26.
05

Art Brut Biënnale 2018

Wanneer
zaterdag 26 mei
t/m zondag 3 juni
10:00 tot 20:00

Waar
Hazemeijer Hengelo
F. Hazemeijerstraat 400
7555 RJ Hengelo

Art Brut Biënnale 2018 raakt bezoekers recht in het hart

Tijdens de Art Brut Biënnale 2018 (26 mei t/m 3 juni) staat het werk van 150 (internationale) kunstenaars met een beperking of psychiatrische problematiek centraal. Met meer dan 800 kunstwerken en een actuele randprogrammering is het Hazemeijer in Hengelo 10 dagen lang de hotspot voor Art Brut kunst in Europa. Na het grote succes van de twee voorgaande edities, waar 20.000 bezoekers naartoe kwamen, is de organisatie opnieuw op zoek gegaan naar ongekend talent. Naast kunstwerken uit grote Europese collecties, kan ook dit keer kennis worden gemaakt met bekenden en onbekenden uit eigen land. De toegang is gratis, alle werken zijn te koop en de opbrengst gaat rechtstreeks naar de kunstenaars. Het thema van deze Art Brut biënnale is ‘Eigen-Wijzer’.

Een podium voor kunstenaars met een (psychiatrische) beperking

Het gevoel gewaardeerd te worden is voor elke kunstenaar belangrijk, iets dat bij Art Brut kunstenaars helaas veel te weinig het geval is. De Art Brut Biënnale wil daarin een verschil maken door werk van hoge (museale) kwaliteit te exposeren.
Vanuit een innerlijke noodzaak zich te uiten, communiceren deze kunstenaars op energieke wijze met de wereld waarin ze geen, of slechts in de marge een rol spelen. Een groot aantal kunstenaars waarvan werk wordt geëxposeerd, zal aanwezig zijn tijdens de Art Brut Biënnale. Zij geven de bezoeker een kijkje in hun (vaak onbekende) wondere werelden vol fijnzinnige observaties en geheimzinnige fascinaties.

Alle werken zijn zorgvuldig geselecteerd in musea, instituten en collecties in binnen- en buitenland. Elvira van Eijl, curator Art Brut Biënnale: “Het vaak intense contact dat ontstaat zodra je samen het werk van een kunstenaar bekijkt is bijzonder. Beperkingen spelen geen rol; we vinden elkaar direct in en door de artistieke prestatie waar ik in bewondering naar kijk, en de kunstenaar mij vol trots van laat genieten. Ik heb mensen bezocht die zeer autistisch waren, mensen die niet konden praten of zich nauwelijks in woorden konden uitdrukken maar telkens weer bracht het werk ons op één lijn. Soms is het werk zelfs het enige contact dat de kunstenaar met de wereld kan aangaan maar zie je toch aan het oplichten van de ogen of lichaamshouding dat we elkaar verstaan.”

Programma

Naast de expositie is er een dagelijks programma bestaande uit rondleidingen, lezingen, forumdiscussies, workshops, optredens en een atelierplein waar producten worden verkocht. De kunstenaars spelen een belangrijke rol in o.a. de discussies waarin zij zichzelf presenteren en debatteren over de betekenis van inclusie in de Nederlandse samenleving. Die bevindingen worden op vrijdag 1 juni gepresenteerd aan een afgevaardigde van het ministerie van OCW, n.a.v. de cultuurbrief ‘Cultuur in een Open samenleving’ van Minister van Engelshoven.

Het hele programma is te vinden op www.artbrutbiennale.nl


Deze website gebruikt cookies

Deze website respecteert de privacy van alle gebruikers en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken je gegevens om de bestellingen zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Voor het overige zullen wij deze gegevens uitsluitend gebruiken met jouw toestemming. Deze website waarborgt en respecteert je privacy, onder andere door naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen