75 jaar vrijheid vieren we ook in Hengelo. Op 3 april 2020 is 75 jaar geleden dat Hengelo werd bevrijd. Rondom deze periode zijn er vele verschillende activiteiten en evenementen. Wij hebben ze hier voor je op een rij gezet. 

ACTIVITEITEN IN MAART

ACTIVITEITEN IN APRIL

ACTIVITEITEN IN MEI

 


 

 

Activiteiten maart

22 maart 2020 | 10 uur | Elzenstraat 3

Een stolperstein voor Henny Cohen

Gunter Demnig, beeldend kunstenaar en initiatiefnemer van het Europese Stolpersteine project komt naar de Elzenstraat om een Stolperstein voor Henny Cohen te plaatsen voor huis nummer 3.


(afgelast) 28 maart 2020 | 20 uur | Kristalkerk

Bevrijdingsconcert Twents Jeugd Harmonieorkest

In het kader van 75 jaar vrijheid geeft het Twents Jeugd Symfonieorkest TJSO op zaterdag 28 maart 2020 een bevrijdingsconcert voor alle Hengeloërs in de Kristalkerk aan de P.C. Hooftlaan. De aanvang is om 20.00 uur. Toegang: € 15,00.  Aanleiding voor dit concert is voor het TJSO de enorme verschrikkingen die het naziregime onder Europese bevolkingsgroepen heeft veroorzaakt. Met ook in de Hengelose gemeenschap veel onschuldige slachtoffers tot gevolg. Het orkest wil d.m.v. dit concert stil staan bij vijf jaar Nazi terreur.


 

 

Activiteiten april

(gesloten tot 6 april) 1 april t/m 31 mei | Zie de Vide | Schouwburg Hengelo

Fototentoonstelling ‘Wolfskinder’

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vluchtten veel Duitsers uit Oost-Duitsland voor het oprukkende leger van de Sovjet Unie. Tijdens deze vlucht raakten veel kinderen hun ouders kwijt of zagen ze hoe hun eigen familie werd vermoord. Deze oorlogswezen worden ‘wolfskinder’ genoemd. Claudia Heinermann werd diep geraakt door het lot van de Wolfskinderen en is een zoektocht begonnen naar deze kinderen om hun levensverhalen vast te kunnen leggen in beeld. In de fototentoonstelling in de vide van Schouwburg Hengelo komen de persoonlijke verhalen van de Wolfskinderen tot leven.


(afgelast) 1 & 3 april 2020 | 20.15 uur | Filmhuis Hengelo

Film Werk Ohne  Autor

In Werk ohne Autor, geïnspireerd op het leven van de kunstenaar Gerhard Richter, staan drie periodes uit de Duitse geschiedenis centraal.
Wanneer de beginnende kunstenaar Kurt Barnert (Tom Schilling) de studente Ellie(Paula Beer) ontmoet, is hij ervan overtuigd dat hij de liefde van zijn leven gevonden heeft. Om de verstikkende Oost-Duitse mentaliteit en Ellie’s tirannieke vader Carl ((Sebastian Koch) te ontvluchten, ontsnappen Kurt en Ellie naar het Westen.


(afgelast) 2 & 4 april 2020 | 20.15 uur | Filmhuis Hengelo

Film Der Untergang

In Der Untergang – over de laatste dagen van de Führer – wordt ook nauwgezet in beeld gebracht hoe Hitler ook nog menselijke kantjes had, bijvoorbeeld voor zijn secretaresse Traudle Junge, op wier memoires de film is gebaseerd. Ook het bekende boek van Joachim Fest, ‘Der Untergang’, vormt grotendeels het scenario van de film. Wanneer de oorlogssituatie in Berlijn met de dag slechter wordt en Hitler steeds meer in het nauw gedreven raakt, toont hij ook steeds openlijker onaangename, zelfs hysterische trekken. Hitler en zijn intieme kring worden ook neergezet als personen die geen gevoel (meer) hebben voor de rauwe werkelijkheid.


(afgelast) 3 & 5 april 2020 | 15 uur | Filmhuis Hengelo

Film Sophie Scholl – die letzen Tage

Indrukwekkend en ontroerend film over Sophie Scholl, Duitse verzetsheldin, die op 18 februari 1943 samen met haar broer Hans wordt gearresteerd wegens het verspreiden van anti-nazi folders op de universiteit. Het hart van de film is de verbale tweestrijd tussen de jonge Sophie (Julia Jentsch) en de ervaren Gestapo-ondervrager (Alexander Held). Als blijkt dat haar broer heeft bekend, beseft zij dat haar verzet nu vergeefs is. Zij bekent nu ook en zegt dat zij trots is op wat zij heeft gedaan.


(afgelast) 3 april 2020 | Paul Krugerstraat

Onthulling Stolpersteine

De Hengelose basisscholen zijn betrokken bij het herdenkingsprogramma in de stad. Twee leerlingen van Hengelose basisscholen onthullen vrijdag 3 april samen met burgemeester Schelberg vier Stolpersteine aan de Pauk Krugerstraat 52.


(tot 6 april dicht) 3 t/m 30 april 2020 | Bibliotheek Hengelo

Expositie: Doar bint ze, de Tommies!

Expositie bij Bibliotheek Hengelo waar de bezoeker aan de hand van persoonlijke verhalen, foto’s, voorwerpen en documenten mee genomen wordt naar de gebeurtenissen van 75 jaar geleden. 5 jaar geleden. Op 3 april 1945 kwam aan het lange wachten een einde en werd Hengelo door de Britten bevrijd. Vijf jaren bezetting hebben een grote impact gehad op de stad in de expositie ontdekt u wat er in die periode is gebeurd en waar u herinneringen aan deze oorlog in de stad kunt vinden.

Expositie Doar bint ze, de Tommies!


(afgelast) 3 april 2020 | 15 uur | Kulturhus Hasselo

Documentaire

Bij het Kulturhus Hasselo draait vrijdag 3 april om 15 uur een boeiende documentaire over Hengelo en omgeving tijdens de bezettingen en de bevrijding. Deze is samengesteld uit authentiek foto- en filmmateriaal uit de periode 1939 – 1945. Entreekaarten zijn op te halen bij Kulturhus Hasselo.


(afgelast) 3 april 2020 | 19.30 uur | Bibliotheek Hengelo

Stolpersteine ceremonie

Jaarlijks op de Hengelose Bevrijdingsdag wordt er door Stichting Levend Verleden Oost Nederland een ceremonie georganiseerd, om eer te bewijzen aan de ruim 20 Stolpersteine die in het trottoir worden geplaatst om de slachtoffers van het naziregime herdenken. Dit jaar worden er 23 nieuwe stolpersteine geplaatst. Om 19.30 uur is er bij Bibliotheek Hengelo een avondprogramma.

Stolpersteine ceremonie Hengelo Promotie


(afgelast) 3 april 2020 | 20.15 uur | Stadhuishal

Bevrijdingsconcert 

Vrijdag 3 april om 19.45 uur is er in de Stadhuishal een bevrijdingsconcert. Uitgevoerd door Twents Jeugd Harmonie Orkest & Jeugdorkest Wilhelmina. Voor dit concert zijn 550 gratis kaarten beschikbaar voor Hengelose inwoners. U kunt deze ophalen bij het Publieksplein in het stadhuis op vrijdag 20 maart van 14.00 tot 16.00 uur en op dinsdag 24 maart van 18.00 tot 20.00 uur. Maximaal 4 kaarten per persoon, op = op.


(afgelast) 4 & 5 april 2020 | 12 tot 16 uur | Binnenstad

Wandeling binnenstad

Wandelingen langs panelen bevrijding in de binnenstad.


4 april 2020 | 10 tot 16 uur | Anjelierenpad

Open dag Kabouterhuisje

Zaterdag 4 april is het kabouterhuisje aan het Anjelierenpad geopend. Er wordt een korte film over de “bevrijding” getoond en bovendien is er een kleine impressie van het “Station Hengelo” – over het bombardement en daarna. Een speciale bevrijdingskrant met fantastische verhalen, die afgelopen periode verzameld zijn over de oorlog en bevrijding zullen een diepe indruk maken. Deze krant kun je gratis meenemen.

Open dag Kabouterhuisje Hengelo Promotie


(afgelast) 5 april 2020 | 14.30 uur | Stadhuishal

Concert Concordia

Symfonie Hangi Lauha met Hengelose koren treedt op in de stadhuishal. Een speciale compositie over de geschiedenis van Hengelo. Door harmonieorkest Concordia, aangevuld met leden van Hengelose muziekverenigingen, een groot koor, een rockband en een grote slagwerkgroep. Zaal open 15.00 uur, aanvang concert 15.30 uur. Voor dit concert zijn 550 gratis kaarten beschikbaar voor Hengelose inwoners. U kunt deze ophalen bij het Publieksplein in het stadhuis op vrijdag 20 maart van 14.00 tot 16.00 uur en op dinsdag 24 maart van 18.00 tot 20.00 uur. Maximaal 4 kaarten per persoon, op = op.


(afgelast) 5 april 2020 | 16 uur | Waterstaatskerk

MazikDuo – Hengelo 75 jaar bevrijd

In dit concert smeden de getalenteerde musici Tolo Genestar en Marc Sumsi klassiek en klezmer samen in een feestelijk bevrijdingsconcert.

Tolo Genestar (klarinet) en Marc Sumsi (piano) zijn beiden geboren in 1991 in Spanje. Na hun studie concentreerden ze zich op hun solocarrière, maar na succesvolle gezamenlijke optredens in 2015 en 2016 besloten ze structureel samen te werken en ontstond het MazikDuo. Dit resulteerde in het project ‘Jewish Life’, portretten van het verleden, waarin klassiek en klezmer tot één geheel werden gesmeed. De duistere tijden van WOII getoonzet door onder anderen Messiaen en Weinberg werden van contrast voorzien door feestelijke melodieën geschreven door componisten als Schoenfield, Kovács, Bloch en Saurer. Een concert dat bij uitstek past bij 75 jaar bevrijding.

MazikDuo 75 jaar bevrijd! Hengelo Promotie


8 april 2020 | 19.30 uur | Bibliotheek Hengelo

Lezing Hengelo van mobilisatie tot bevrijding

Van mobilisatie tot bevrijding 1939- 1945 is een lezing door Marinus van Rooij. Laat je meevoeren op een boeiende reis door de geschiedenis van Hengelo tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lezing: Hengelo van Mobilisatie tot bevrijding


16 april t/m 5 mei 2020 | Museum Hengelo

Tentoonstelling

Tentoonstelling panelen bevrijding bij Museum Hengelo


16 april 2020 | 19.30 uur | Museum Hengelo

Lezing Hans van den Broek

Lezing ‘Twee vergeten verzetsstrijders’ door Hans van den Broek bij  Museum Hengelo. Deze weken herdenken we dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd. Willem Wilmink en Henri Moquette zouden die bevrijding zelf niet meemaken. Ze werden al in november 1942 voor een vuurpeloton terechtgesteld. De lezing vertelt het verhaal van deze twee locale helden. Hun namen worden met eerbied genoemd en voor even zullen Willem Wilmink en Henri Moquette geen ‘Vergeten verzetsstrijders’.


19 april 2020 | 14 uur | Museum Hengelo

Stolpersteine Wandeling

De werkgroep “Stolpersteine Hengelo” organiseert in samenwerking met Museum Hengelo op zondagmiddag 19 en 26 april een begeleide wandeling door de binnenstad van Hengelo. Met deze wandeling wil de werkgroep en het museum laten zien wat er in de Tweede Wereldoorlog met de joodse inwoners van Hengelo gebeurd is en hoe dat in zijn werk is gegaan. Na een korte inleiding door Marinus van Rooij gaat de wandeling langs plaatsen waar Joden tot in de Tweede Wereldoorlog gewoond en gewerkt hebben, ondergedoken hebben gezeten of weggevoerd zijn. Bij een aantal Stolpersteine zal stil gestaan worden. De wandeling zelf duurt ruim vijf kwartier. Daarna is er gelegenheid om koffie/thee te drinken en na te praten. De middag duurt tot 16.00 u. Kosten: € 5,00, inclusief de toegang tot het museum. Jongeren t/m 18 jaar gratis. Het museum is die zondagmiddag tot 17.00 uur geopend.


22 april 2020 | 19.30 uur | Museum Hengelo

Voorlezen uit oorlogsdagboeken

Voorlezen uit oorlogsdagboeken met muzikale omlijstijng van Kanalje Rood in Museum Hengelo


24 april | 20.15 uur | Schouwburg Hengelo

Muziektheatervoorstelling Vrij Land door Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’

Wij genieten dagelijks van onze vrijheid, maar wat is vrijheid? Op zoek naar antwoorden wordt het publiek meegenomen door ons prachtige land met fantastische muziek en poëtische verhalen. ‘Vrij Land’ laat zien hoe vrijheid in onze samenleving geworteld is en wie de mensen zijn die deze vrijheid in stand houden. De voorstelling in Schouwburg Hengelo bevat historische beelden en nieuwe video-content. Het laat zien hoe trots wij mogen zijn op Nederland. Een holoscreen brengt historische en hedendaagse veteranen op het podium tot leven.

Muziektheatervoorstelling Vrij Land


26 april 2020 | 14 uur | Museum Hengelo

Stolpersteine Wandeling

De werkgroep “Stolpersteine Hengelo” organiseert in samenwerking met Museum Hengelo op zondagmiddag 19 en 26 april een begeleide wandeling door de binnenstad van Hengelo. Met deze wandeling wil de werkgroep en het museum laten zien wat er in de Tweede Wereldoorlog met de joodse inwoners van Hengelo gebeurd is en hoe dat in zijn werk is gegaan. Na een korte inleiding door Marinus van Rooij gaat de wandeling langs plaatsen waar Joden tot in de Tweede Wereldoorlog gewoond en gewerkt hebben, ondergedoken hebben gezeten of weggevoerd zijn. Bij een aantal Stolpersteine zal stil gestaan worden. De wandeling zelf duurt ruim vijf kwartier. Daarna is er gelegenheid om koffie/thee te drinken en na te praten. De middag duurt tot 16.00 u. Kosten: € 5,00, inclusief de toegang tot het museum. Jongeren t/m 18 jaar gratis. Het museum is die zondagmiddag tot 17.00 uur geopend.


 

Activiteiten mei

 t/m 31 mei | Zie de Vide | Schouwburg Hengelo

Fototentoonstelling ‘Wolfskinder’

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vluchtten veel Duitsers uit Oost-Duitsland voor het oprukkende leger van de Sovjet Unie. Tijdens deze vlucht raakten veel kinderen hun ouders kwijt of zagen ze hoe hun eigen familie werd vermoord. Deze oorlogswezen worden ‘wolfskinder’ genoemd. Claudia Heinermann werd diep geraakt door het lot van de Wolfskinderen en is een zoektocht begonnen naar deze kinderen om hun levensverhalen vast te kunnen leggen in beeld. In de fototentoonstelling in de vide van Schouwburg Hengelo komen de persoonlijke verhalen van de Wolfskinderen tot leven.


2 mei 2020 | 19.30 uur | Schouwburg Hengelo

Voorstelling Oorlogsgeheimen

Zaterdag 2 mei om 19.30 uur is de voorstelling Oorlogsgeheimen (9+) te zien bij Schouwburg Hengelo. Het is 1943. Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend, maar langzaam komen zij erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor de kinderen geheim te houden: de Engelse piloot op zolder, wie de Duitsers helpen en wie in het verzet zitten. Maar op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij zelf ook een groot en gevaarlijk geheim heeft…

Voorstelling Oorlogsgeheimen Hengelo Promotie


3 mei 2020 | 14.30 uur | Schouwburg Hengelo

Muziekwerkplaats Deiman & Gerritsen

Aan het bloeiende en sociaal betrokken muziekleven in Berlijn kwam in de jaren dertig een einde. De joodse componisten Kurt Weill, Hanns Eisler en Paul Dessau en dichter Bertolt Brecht moesten vluchten voor het naderende nazi-geweld. Eerst zochten zij hun heil elders in Europa, zoals in Parijs. Toen het daar ook te gevaarlijk werd staken zij de oceaan over, naar New York. De muziektheatervoorstelling ‘Berlijn – Parijs – Broadway’ neemt het publiek mee op deze muzikale vlucht. Vier zangers, drie muzikanten én een koor brengen een programma met prachtige muziek vol weemoed, strijdbare muziek én humor.

Muziekwerkplaats Deiman & Gerritsen - Berlin, Paris, Broadway


4 mei 2020 | 19.30 uur

Dodenherdenking

Stille tocht en Dodenherdenking met semi-militair Tamboerkorps Liberation. Meer informatie volgt.


5 mei 2020 | 12 uur | binnenstad Hengelo

Keep them Rolling 

Feestelijk programma in de binnenstad van Hengelo met o.a. Keep Them Rolling met meer dan 100 bijzondere legervoertuigen en vijf showorkesten.


14 mei 2020 | 14 uur | Museum Hengelo

Voorlezen oorlogsdagboeken

Voorlezen uit oorlogsdagboeken met muzikale omlijsting van Kanalje Rood in Museum Hengelo.

Deze website gebruikt cookies

Deze website respecteert de privacy van alle gebruikers en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij gebruiken je gegevens om de bestellingen zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Voor het overige zullen wij deze gegevens uitsluitend gebruiken met jouw toestemming. Deze website waarborgt en respecteert je privacy, onder andere door naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen